Cansament, malestar, desànim, pèrdua d’energia? recupera el teu estat vital!

 

Per sentir-nos feliços i gaudir d’una vida plena és vital tenir l’energia necessària per viure la vida que volem.

L’energia que necessitem l’obtenim dels aliments, de l’aigua i de l’aire que respirem. De vegades però, tot i portar una alimentació equilibrada, consumir aliments frescos, aigües minerals i fer exercici moderat de forma regular, sentim cansament, fatiga o fins  i tot desànim general.

Però és que el nostre estat vital i energètic no només depèn de l’energia que obtenim, sinó també de la que consumim.

Per a què utilitzem l’energia? Doncs evidentment, el nostre cos físic necessita una quantitat determinada d’energia per el seu bon funcionament, però també la nostra ment i les emocions poden suposar un desgast extra d’energia que ens portin a aquest esgotament físic.

L’estrès crònic o agut és una de les causes principals de pèrdua d’energia, cansament, malestar i desànim. L’estrès però pot ser físic, mental o emocional.

La ment és molt poderosa i no distingeix entre si una amenaça externa és real o no, per tant, l’estrès no només es desencadena quan tenim una situació externa exigent, si no també quan la ment s’avança als esdeveniments, és a dir, una ment patidora, que es preocupa excessivament pot ser una gran font d’estrès i pèrdua d’energia.

L’estrès crònic (físic, mental o emocional) ens pot portar a la fatiga adrenal, o fatiga de les glàndules suprarenals.

Les glàndules suprarenals les troben a sobre els ronyons i formen part del sistema endocrí.  Tenen una important funció metabòlica, i treballen de forma coordinada amb l’hipotàlem i la glàndula pituïtària mantenint l’equilibri hormonal global, regula de forma directa o indirecta tots els òrgans i teixits.

L’adrenalina, el cortisol, la tirotropina (TSH), els glucocorticoides i les hormones sexuals, entre d’altres, depenen de les glàndules suprarenals, per tant, la immunitat, la sexualitat, la resistència i l’energia necessària, depenen del bon funcionament de les glàndules suprarenals.

Tenir pensament repetitius i obsessius, emocions exagerades i/o descontrolades, són un gran desgast energètic que es materialitza en el cos físic en forma d’estrès. Les glàndules suprarenals són les encarregades de gestionar correctament aquest estrès, però si no hi posem remei, l’estrès crònic ens portarà a la fatiga de les glàndules suprarenals que es manifestarà com un esgotament físic i energètic.

La fatiga adrenal es caracteritza per un gran cansament físic i mental que no es recupera descansant o dormint i que a més acostuma anar acompanyat d’altres símptomes físics com falta de desig sexual, necessitat de prendre dolç, falta de motivació per fer exercici, debilitat muscular, falta de claredat mental y sensació de malestar.

astenia

Què puc fer si tinc símptomes de fatiga adrenal?

Dieta; Portar una dieta equilibrada, rica en nutrients, greixos saludables, fibra i baixa en sucres. Eliminar el cafè i begudes estimulants, eliminar la bollaria industrial, aliments precuinats i sucres refinats.

Menjar varis cops al dia, és important mantenir els nivells de sucre en sang de forma regular per no fer treballar més del compte les glàndules suprarenals.

Aigua; es molt important estar ben hidratat, la disfunció adrenal porta a la deshidratació.

Suplementació: Adaptògens (molt recomanables la Rhodiola o la Ashwagandha); EPA y DHA, Magnesi i Regalèssia (en moderació); Vitamines del grup B; i Vitamina C.

Reduir l’estrès mental, físic o emocional és fonamental per a mantenir un bon estat energètic. L’exercici físic moderat, la meditació, el ioga, posar orde a la teva vida, o seguir un camí d’autoconeixement poden ajudar-te molt a mantenir un estat òptim de la teva energia per a poder-te desenvolupar a la vida de forma equilibrada i feliç.

Sandra Torrades. Naturòpata. Llic en Biologia. www.espaideterapiafloral.com

 

DETOX 1 setmana (3 dies des sucs depuratius)

Detox – 3 dies de sucs depuratius

foto sucs

Durant 3 dies es prenen 5 sucs diaris, el sopar és consistent, de verdures i fruites.

Receptes dels Sucs (per a una persona)

1.Esmorzar: Energia per despertar

3 pastanagues; 2 pomes i un trosset de gingebre

2.  Suc de mig-matí:  Suc verd

1 cogombre; 4 brots d’ api; 2 pomes; 6 a 8 fulles d’espinacs; 1/2 llimona; un trosset de gingebre

3.  Dinar: Suc tipus Gaspatxo

4 tomàquets de pera; 1 cogombre; 2 brots d’àpi; 1 pebrot vermell; 1 ceba vermella petita; una mica de julivert (fulles i tiges picades); 1 llima

4.  Berenar: Suc de cítrics verd

6-8 fulles d’espinacs; 8 fulles de bledes; 1 cogombre; 6 clementines

5.  Pre-Sopar: Suc de posta de sol

1 moniato; 1 pastanaga; 1 pebrot vermell; 1 remolatxa vermella; 2 pomes golden; 1 taronja (opcional)

Nota: depenent de les mides de la fruita/verdura caldrà ajustar les proporcions, el sucs son d’uns 500 ml cada un.

NOTES IMPORTANTS

És important “netejar” el cos 5 dies abans d’iniciar la dieta dels sucs.

 Instruccions:

  • Matí: Beure un vas d’aigua calenta amb llimona i gingebre
  • Eliminar: Tota la cafeïna, el sucre (pastes i derivats), la carn vermella, productes làctics i aliments processats (com els embotits). Concentreu-vos en les fruites, verdures i proteïnes magres (com el pollastre).
  • Nit: Beure 1 infusió calenta a la nit

Durant la neteja i uns dies després es continua amb l’aigua calenta amb gingebre i llimona al matí, i la infusió per la nit.

La neteja de 3 dies: El què cal beure i menjar

Durant 3 dies, vostè beurà un total de 5 sucs per dia – i menjarà un àpat a la nit de només fruites i verdures.

Vostè haurà de prendre:

  • Suc d’Esmorzar: Energia per despertar
  • Suc de Mig matí: Suc verd
  • Suc de Dinar: Suc de Gaspatxo
  • Suc de Berenar: Suc de cítrics verd
  • Suc de Pre-sopar: Suc de posta de sol

Sopar: Menjar al final del dia és essencial durant una neteja curta d’aquesta naturalesa. Això l’ajudarà a sentir-se ple i evitar la possible ansietat o sentiments de privació o inanició. Els menjars han de consistir només en fruites i verdures.

Després de la neteja és important seguir menjant aliments frescos i evitar els menjars processats. Pot introduir 3 àpats diaris, mantenint algun dels sucs, com el de berenar o mig-matí, i seguir la resta de la setmana amb el got d’aigua calenta (amb gingebre i llimona) al matí i la infusió a la nit.

En una persona sana s’aconsella fer una neteja d’aquest tipus cada 3-4 mesos.

 Sandra Torrades. Naturopata. Tractaments Naturals.