Hàbits Dietètics per a la salut de les articulacions i els ossos

Mantenir sanes les articulacions i els ossos és important per poder tenir una bona qualitat de vida, però només ens comencem a preocupar per l’estat dels nostres ossos i articulacions quan tenim les primeres molèsties, o en el pitjor dels casos, quan ja ens han diagnosticat alguna malaltia o trastorn.

En aquest article us volem proposar algunes pautes molt senzilles per millorar l’estat dels ossos i articulacions i, en el millor dels casos, evitar malalties cròniques, molt comunes en la nostra societat, però que malauradament poden arribar a condicionar molt la nostra qualitat de vida; com l’artritis, l’artrosi o l’osteoporosi.

Treatment, Finger, Keep, Hand, Wrist

Canvis senzills en l’estil de vida; com millorar la dieta, fer exercici moderat, evitar els hàbits tòxics, i suplementar les deficiències nutricionals, en cas necessari, poden ser molt útils per a mantenir la salut dels nostres ossos i articulacions.

Però quina és la millor dieta? Quins són els hàbits més tòxics? Quins són els millors suplements? Actualment hi ha molts estudis que demostren que molts dels productes que consumim habitualment, i que repassem més endavant, accentuen la inflamació articular i la desmineralització dels ossos, augmentant el dolor o desencadenant trastorns patològics.

Les premisses bàsiques per una bona dieta són; aliments que nodreixin específicament les articulacions, amb efectes antiinflamatoris i amb capacitat alcalinitzant y depurativa.

Per tant, si el dolor articular és degut a la inflamació, i no a trastorns mecànics, una dieta en la que eliminem aquells aliments que causen inflamació ens permetrà millorar molt la simptomatologia.

Breakfast, Healthy, Colorful, Hummus

Respecte els ossos, el primer que hem de saber és que no es deterioren a partir dels 50-60 anys, sinó que és a partir d’aquesta edat que ens adonem del desgast.

Els ossos són un teixit viu que es regeneren constantment, se’n crea de nou i es destrueix el vell. Fins l’adolescència, la producció de teixit ossi és superior a la pèrdua, però a partir dels 30 anys, sent optimistes, la capacitat de regenerar el teixit ossi és menor i la massa òssia es torna més fràgil, ja que entre d’altres, es desmineralitza i s’absorbeix pitjor el calci. A més, en la menopausa, degut a la baixa producció d’estrògens, la pèrdua de massa òssia també augmenta.

Amb aquestes dades, doncs, queda clar que no cal esperar a la vellesa per començar a cuidar dels nostres ossos i articulacions. El primer pas és millorar la nostra dieta i eliminar aquells productes que acceleren el procés inflamatori de les articulacions o el desgast ossi. Quins són aquests aliments? Doncs productes tant freqüents en la nostra alimentació com el sucre refinat, l’alcohol, el cafè, les proteïnes d’origen animal i els làctics, que a la llarga ens porten a l’acidificació del cos.

Està demostrat que els sucres, i sobretot els sucres refinats, augmenten la producció de citoquines, unes proteïnes immunoreguladores que intervenen en la resposta immunològica i en el procés inflamatori.  Cal evitar les begudes ensucrades (refrescs i sucs de fruites industrials) i els aliments processats (la majoria porten sucres “emmascarats” encara que no ho especifiquin les etiquetes).

Cal saber també que la majoria de refrescs o begudes carbonatades (tipus cola), a més de sucres, porten àcid fosfòric que dificulta l’absorció del calci. Per tant, ens farem un gran favor si eliminem aquest tipus de begudes de la nostra dieta!

Els aliments d’origen animal com els embotits, les carns vermelles, i les  processades acostumen a portar fosfats que també empitjoren el dolor i la inflamació. L’alcohol també accentua la inflamació de les articulacions.

Les farines refinades tenen un índex glicèmic molt alt que pot potenciar la inflamació, per això es recomana substituir-los per farines integrals  que a més a més tenen un valor nutricional més alt.

Els làctics també poden causar inflamació i acidificació. En el cas que es tingui algun tipus d’intolerància, es produeixen histamines com a desencadenant immunitari a la reacció al·lèrgica, que provoca inflamació tant a les articulacions com a altres parts del cos, com a l’intestí on, a més, pot afectar a l’absorció de vitamines i minerals com el calci necessari per els ossos.

La sal comú o refinada porta molt additius químics que poden dificultar l’absorció de calci, a part dels problemes cardiovasculars que en poden derivar de un consum excessiu.

I finalment la cafeïna és molt acidificant i en conseqüència ens porta a una desmineralització i pèrdua de calci a través de l’orina. Hauríem de limitar o eliminar-ne el consum, sobretot en cas de patir alguna patologia relacionada amb el teixit ossi.

Cal destacar que per evitar l’acumulació de tòxics en les nostres articulacions, que a l’hora dificulten l’absorció de vitamines i minerals necessaris per mantenir en bon estat el teixit ossi, és important mantenir saludables el fetge i els ronyons, ja que són bàsics per el bon funcionament homeostàtic del cos. Una de les premisses més simples, i molt important, és mantenir una bona hidratació; beure un litre i mig d’aigua diari ena ajudarà a netejar i mantenir els nostres fluids en bones condicions.

Eliminant els hàbits tòxics que hem esmentat i augmentant el consum de fruites i verdures (lliures de tòxics) millorarem molt la salut articular i òssia. Ja que la majoria (excepte les solanàcies) alcalinitzen la sang i aporten les vitamines i minerals necessaris, com el Magnesi, la vitamina D, la vitamina A i la vitamina C. A més, destaquem els aliments rics en Omega-3, com el peix blau, les nous, les llavors de chia o les de lli, perquè són molt recomanables per el seus afectes antiinflamatori.

Capsule, Pill, Health, Medicine

Quan els canvis de dieta no son suficients, caldrà valorar si és necessari algun suplement natural. En aquest cas, s’aconsella consultar a un professional que ens podrà recomanar suplements de omega 3 i/o 6, algun complex-vitamínic, antioxidants, oligoelements com el sofre, col·lagen i silici orgànic, entre d’altres.

 

Sandra Torrades. Naturopata. Llicenciada en Biologia.

Article Publicat al Butlletí del Gremi d’Herbolaris i Dietètica de Catañunya nº174 mar/abr 2017

www.espaideterapiafloral.com