La Reflexologia Podal, molt més que un simple massatge als peus

 

reflexologia-podal-

La reflexologia podal és una tècnica terapèutica mil·lenària basada en l’estimulació de determinats punts dels peus que anomenem zones reflexes i que representen exactament les diferents parts i òrgans del cos.

Tenint en compte que un reflex és una resposta involuntària a un estímul, la pressió manual en aquestes zones reflexes del peu produeix un estímul que a l’hora té efectes reguladors específics en les corresponents zones del cos.

A la pell trobem fibres sensitives que transmeten informació al sistema nerviós central i aquest dona resposta a través de fibres motores. Segons la manipulació i intensitat de les pressions a les zones reflexes del peu, estarem actuant sobre determinats tipus de terminacions nervioses creant una resposta en concret, estimulant o relaxant, sempre amb la finalitat de regular les funcions vitals de l’organisme.

Però més enllà d’actuar a nivell fisiològic, regulant tant els sistema nerviós, com el sistema endocrí i el sistema immunològic, la reflexologia té el poder d’actuar a nivell holístic, equilibrant el cos físic, el cos mental i el cos emocional.

És una tècnica no invasiva, en la que acompanyem al cos a autoregular-se per recuperar l’equilibri i restablir la salut. Per tant, tot i que algunes reaccions poden ser molestes per el pacient el resultat sempre és positiu.

L’origen d’aquesta tècnica el trobem en els  Egipcis, l’antiga Xina i en algunes tribus dels Estats Units. Mentre que la reflexologia moderna la situem al segle XX amb els treballs del Dr. William Fitzgerald.

El Dr. Fitzgerald basant-se en coneixements anatòmics, va desenvolupar la teoria de que en el cos hi ha deu línies energètiques (comparables als meridians utilitzats en l’acupuntura) que fan un recorregut que va des de la punta dels dits del peu fins al cap, a l’hora aquestes línies son dividies en tres trams transversals, que permeten establir la posició del cos i dels òrgans en els peus.

Els beneficis d’aquesta tècnica són infinits ja que mitjançant la pressió manual de les zones reflexes podem arribar a normalitzar el funcionament orgànic.

La reflexòloga Petra Almazán agrupa els beneficis de la reflexologia podal sobre la salut en 10 punts:

 1. Indueix un profund estat de relaxació i benestar.
 2. Estimula l’energia vital, allibera els bloquejos i la fa circular de forma harmònica i equilibrada.
 3. Millora la circulació sanguínia i limfàtica, a nivell local i general, evitant que es produeixin estancaments de substàncies o residus tòxics en els teixits.
 4. Equilibra les transmissions nervioses, ajustant i regulant els sistemes de retroalimentació i interconnexió entre totes les parts de l’organisme, contribuint a mantenir el medi intern en bones condicions.
 5. Depura i neteja l’organisme de substàncies tòxiques i catabòlits, calcificacions, àcid làctic, etc. procedents de la respiració o metabolisme cel·lular.
 6. Afavoreix la respiració i la nutrició cel·lular, aprofitant la mobilització de substàncies que puguin haver quedat retingudes en altres teixits i afavorint la síntesis d’altres molècules vitals.
 7. Redueix l’estrès, la tensió i l’ansietat ja que equilibra el sistema nerviós.
 8. Normalitza les funcions orgàniques, glandulars i hormonals ja que equilibra els sistema endocrí.
 9. Estimula les defenses de l’organisme, ja que pot activar el sistema immunitari.
 10. Alleugera notablement el dolor.

Pràcticament no té cap tipus de contraindicacions; exceptuant processos aguts amb febre alta, infeccions agudes en general, afeccions cardiovasculars i circulatòries greus i durant el primer trimestre d’embaràs.

A continuació fem una breu descripció d’algunes de les patologies més comuns que podem tractar amb la reflexologia i els punts a incidir particularment. Amb un mapa de les zones reflexes del peu i aquesta guia t’animo a proba la reflexologia:

Relació de patologies comunes i punts reflexes a tractar

Al·lèrgia

 • Definició: Reacció augmentada de l’organisme davant una substància que entre en contacte amb el cos.
 • Símptoma: Depenent del tipus i la zona afectada; picors cutànies, conjuntivitis, rinitis, bronquitis.
 • Causes: Incapacitat de l’organisme per reaccionar correctament davant factors interns i/o externs, emocionals o psicosomàtics
 • Punts reflexes a estimular: La zona concreta on es manifesta l’al·lèrgia (exemple; nas i pulmons), suprarenals, ronyons, urèters, bufeta i paratiroides.

AMIGDALITIS

 • Definició: Inflamació de les amígdales del coll o les palatines (o angines)
 • Símptoma: Dolor a la deglució i febre lleugera.
 • Causes: Infecció d’origen víric o bacterià
 • Punts reflexes a estimular: Punts reflexes de les amígdales, aparell digestiu, aparell excretor, sistema nerviós central, sistema immunològic i plexe solar.

DIARREA

 • Definició: Processos inflamatoris de la mucosa intestinal.
 • Símptoma: Dolors espasmòdics en el ventre, femtes toves, disminució de la gana, cansament general.
 • Causes: Pot ser d’origen microbià, víric, alimentari o tòxic.
 • Punts reflexes a estimular: Tot el sistema digestiu (posar èmfasi a l’intestí), hipòfisi, tiroides, suprarenals, sistema urinari i sistema immunològic.

ESTRENYIMENT

 • Definició: Disminució del nombre de deposicions i augment de la consistència de les femtes.
 • Símptoma: Dificultat d’evacuació i dolor abdominal.
 • Causes: Poca mobilitat intestinal, repòs continuat, inflamació de la vesícula, alimentació desequilibrada, falta d’ingestió de líquids, problemes neurològics o emocionals, entre d’altres.
 • Punts reflexes a estimular: Aparell digestiu complet, recte i anus, sistema nerviós central, pàncreas, fetge, vesícula y plexe solar.

DEPRESSIÓ

 • Definició: Estat mental i emocional alterat amb disminució de les forces anímiques, intel·lectuals i/o físiques.
 • Símptoma: Cansament, tristesa, desànim, pessimisme, manca d’autoestima, lentitud psicomotora, etc.
 • Causes: Poden  ser de tipus endògena o exògena.
 • Punts reflexes a estimular: Plexe solar, sistema nerviós central, suprarenals, estómac, intestí prim i intestí gruixut.

NERVIOSISMES I ESTRÉS

 • Definició: Estat alterat del sistema nerviós.
 • Símptoma: Inestabilitat emocional, irritabilitat, falta de control de les reaccions, alteracions de l’estat d’ànim, disminució de la capacitat d’atenció, entre d’altres. En cas d’estrès continuat pot derivar a afeccions orgàniques.
 • Causes: Situacions personals i/o emocionals exògenes i endògenes
 • Punts reflexes a estimular: Plexe solar y sistema nerviós central. En funció dels símptomes referits per la persona caldrà incidir en la resta dels punts reflexes de l’organisme.

És molt important tenir en compte que cada persona requereix un mètode de treball individualitzat, ja que som éssers únics amb necessitats diferents. En funció dels símptomes que refereixi la persona establirem un determinat protocol de treball, estimant les sessions necessàries, la duració de les sessions i les zones reflexes a tractar. Observant i acompanyant, sempre, l’evolució individual de cada persona.

Sandra Torrades Oliva. Naturopatia i Flors de Bach

 Article publicat a la Revista del Gremi d’Herbolaris de Catalunya. Juliol-Agost 2016. 

 

BIBILIOGRAFIA

 • Manual de reflexología. Método holístico. A. López Blanco. Madrid: Robin Book 2005.
 • Reflexologia Podal Infantil. Angeles Hinojosa. Barcelona. 2006
 • Reflexoterapia para las emociones. Petra Almazán. Los libros del Olivo. Madrid 2015.
 • Reflexología podal. Un enfoque desde la fisioterapia. Consultado el 25/06/2016. http://www.efisioterapia.net/articulos/reflexologia-podal-un-enfoque-la-fisioterapia.