Menjar Eco i Bio surt a compte!

Aquí us deixo el nou article publicat al Butlletí del Gremi d’Herbolaris i Dietètica de Catalunya. Maig /juny 2016 N. 169

logo gremi

 

MENJAR ECO I BIO SURT A COMPTE!

Tot i que hi ha estudis científics d’ universitat  i entitats mundialment reconegudes que constantment posen en dubte les virtuts dels productes ecològics o biològics, és de sentit comú pensar que consumir productes lliures de pesticides, colorants, conservants, o d’altres additius potencialment tòxics, és millor per a la nostra salut.

Un estudi publicat en el British Journal of Nutritions (1) i eleborat a partir de 343 anàlisis i treballs previs, rebat algunes de les investigacions de la Universitat de Stanfort (2) que en el seu moment van posar en dubte els beneficis dels productes ecològics.

Aquest estudi demostra que els productes eco i bio contenen d’ un 19% a un 69% més d’antioxidants en determinades verdures com el bròquil, les cols i els espinacs o en fruites com  els cítrics i que aquests contribueixen notablement en la prevenció de malalties cròniques, degeneratives i caridovasculars.

Segons aquest estudi, consumir fruites o verdures ecològiques equival a afegir una o dos porcions més respecte els productes convencionals. A més, també constaten que els productes eco i bio tenen menys metalls tòxics que els convencionals, mentre que els productes convencionals contenen quatre vegades més restes de pesticides.

Així doncs, menjar eco i bio és millor per a la nostra salut, en menys quantitat n’obtenim més beneficis nutricionals i a més, són més respectuosos amb el medi ambient.

Els consumidors de productes eco i bio ho fan per diverses raons

Els consumidors de productes eco i bio ho fan per diverses raons; per què es preocupen per la seva salut i tenen millor sabor, i perquè els preocupa el medi ambient.

Els productes ecològics son més saludables ja que estan lliures de residus tòxics, com els pesticides, els antibiòtics, els fertilitzants sintètics, els additus, els colorants,  els conservants i un llarg etc.

Com que estan lliures de substàncies artificials i potencialment tòxiques el cos els assimila millor. Actualment està demostrat que algunes malalties estan directament relacionades amb el consum d’aquestes substàncies.

A més, com que les verdures, hortalisses i fruites ecològiques es cultiven en sòls més equilibrats, utilitzant fertilitzants naturals, els productes obtinguts son més nutritius i equilibrats, ja que contenen nivells més alts de vitamines, minerals, hidrats de carboni i proteïnes.

Per altre banda, en l’agricultura ecològica no s’utilitzen els organismes genèticament modificats (OGM) coneguts com a transgènics.

L’agricultura dels OGM condueix a la uniformitat genètica dels cultius, el què ens porta a la pèrdua de varietats ecològiques, extensions de cultius que erosionen els terreny i requereixen de pesticides per els controls de plagues, això comporta un alteració notable del cicles biològics.

L’agricultura ecològica tendeix a conservar i recuperar les varietats i espècies autòctones de cada zona, recupera els terrenys, i no contamina els eqüifers, afavoreix la vida de nombroses espècies, respecta els clicles naturals dels cultius, i per tant és molt més sostenible, evitant la degradació i contaminació dels ecosistemes. Per tant, consumir aliments eco i bio és també respectar el medi ambient, evitant la contaminació de la terra, l’aire i l’aigua.

I finalment els productes ecològics processats, al ser elaborats de forma més artesanal, mantenen els gustos originals, conservant els aromes i els valors nutricionals. Però cal anar amb compte, ja que no tot el que porta el nom BIO- és realment un producte ecològic o biològic, cal que vagi correctament etiquetat.

En definitiva, els aliments ecològics són més gustosos, són més equilibrats nutricionalment i son més respectuosos amb el medi ambient i els nostres ecosistemes.

D’entrada, els productes ecològics són més cars perquè també tenen un costos de producció més elevats. Ara bé, això no justifica que la indústria no aposti per aquest tipus de productes, si cada cop som més els que consumim aquests productes també aconseguirem que els preus es vagin regulant.

A més, gràcies a Internet ara podem tenir accés directe als productors ecològics i de proximitat, cosa que els fa més econòmics per al consumidor final.

Si consumim productes ecològics estarem més saludables, ens sentirem més plens d’energia i de retruc, millorarem les condicions del planeta. Necessites doncs més raons per adonar-te que menjar eco i bio surt a compte?

Sandra Torrades

Llicenciada en Biologia. Naturopatia i Flors de Bach.

Referències;

  1. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.
  1. Ann Intern Med. 2012;157(5):348-366. Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?: A Systematic Review