La Neteja Hepàtica. El fetge, un pilar de la salut!

En aquest articles he volgut reflexar l’importància del Fetge i unes pautes molt senzilles per depurar-lo! Desitjo que us sigui útil!

Article publicat en el Butlletí 168 del Gremi d’Herbolaris i Dietètica de Catalunya. Març_abril 2016.

logo gremi

LA NETEJA HEPÀTICA. El Fetege, un Pilar de la Salut!

Si tenim les digestions lentes, ens ha sortit algun èczema a la pell, els nivells alts de colesterol, la llengua groguenca/ blanquinosa, o fins i tot manca d’energia vital,  pot ser degut a que no eliminem bé els tòxics ingerits durant l’hivern. I si no eliminem bé els tòxics pot ser degut a que el nostre fetge no funciona en òptimes condicions.

El fetge és un dels òrgans més grans del nostre cos que pesa prop dels 2kg. Les seves cèl·lules, els hepatòcits poden arribar a realitzar fins a 500 funcions diferents. És com un laboratori químic amb funcions molt complexes i indispensables per a la vida.

Elabora la bilis, que serveix per neutralitzar el quim àcid que prové de l’estómac, transformant-lo en el quil de caràcter bàsic, ja que la digestió a l’intestí s’ha de fer en medi bàsic; emulsiona els greixos, facilitant-ne l’absorció; sintetitza la majoria de les proteïnes del plasma sanguini; també serveix com a dipòsit sanguini; s’encarrega de la destrucció del hematies envellits i emmagatzematge d’hemoglobina; i intervé en la coagulació de las sang.

Actua coma magatzem de glucosa (en forma de glucogen) i vitamines liposolubles, A, E, D i K, també emmagatzema àcids grassos, hidrats de carboni en forma de lípids i aminoàcids.

Actua com a òrgan depurador, totes les substàncies procedents de la digestió passen pel fetge, així s’evita que els tòxics potencials s’emmagatzemin a la resta d’òrgans vitals. El fetge disposa d’un autèntic arsenal d’enzims que transforma les molècules tòxiques en derivats fàcilment eliminables per la sang, l’orina, la bilis o altres vies.

Quan mengem en excés productes ensucrats, carns, alcohol, la ingesta d’alguns medicaments, o fins i tot la manca d’exercici o l’estrès sostingut en el temps, poden saturar el nostre fetge. Quan el fetge es satura no pot fer les seves funcions correctament i les toxines s’acumulen a la resta del cos generant trastorns i afeccions a la resta dels òrgans;  com l’augment del colesterol, les alteracions a la pell, la mala regulació dels intestins o la falta d’energia vital, entre d’altres.

A nivell energètic, el meridià del fetge es relaciona amb la planificació i la presa de decisions. Pertant, la indecisió, la frustració, l’excés d’activitat mental o la incapacitat per concentrar-se poden ser també indicadors de que el fetge no funciona correctament.

Mantenir el nostre fetge en bon estat és fonamental per tenir un estat òptim de salut. 

Mantenir una dieta adequada, fer exercici regular i controlar els nivells d’estrès ajuda a no sobrecarregar el fetge, però quan no podem mantenir aquest equilibri s’aconsella fer una depuració.

Les èpoques més adients per fer una depuració de fetge són la primavera i la tardor, però moltes vegades cal netejar el cos de toxines quan hem passat per un període d’excessos o hem estat en tractaments farmacològics.

Consells i pautes per depurar el fetge

Per depurar el fetge s’aconsella seguir una alimentació rica en caldos vegetals, verdures de fulla verda, cereals integrals, proteïna vegetal i/o peix. Cal evitar el consum d’aliments com la carn, els làctics, els embotits, els sucres i els aliments processats.

És també molt important beure molt líquid, ja sigui en forma d’aigua, caldos i infusions.

També ens podem ajudar d’algunes plantes com la dent de lleó ja que augmenta la secreció de la bilis de manera que afavoreix les bones digestions, alhora que ajuda a eliminar toxines acumulades al cos. També tenim el card marià que conté silimarina i ajuda a protegir el fetge a més de regenera els hepatòcits disfuncionals.

A nivell d’oligoteràpia també és molt útil el sofre que és un excel·lent depuratiu del fetge, de la vesícula biliar i del cos en general.

Així doncs, si no patim cap patologia destacable, amb una dieta ben planificada i amb l’ajuda d’algun complement fito-terapèutic i/o ortomoleculars, com els que hem esmentat,  podem renovar i netejar el nostre fetge, cosa que ens permetrà ajudar a desintoxicar el nostre organisme i començar la temporada amb l’energia que es requereix per iniciar les noves etapes.

 

Sandra Torrades Oliva. Medicina Complementaria

Llicenciada en Biologia, Naturopatia i Flors de Bach

www.espaideterapiafloral.com

Març 2016