Recuperar l’equilibri durant els mesos d’estiu

Aquí comparteixo l’article que he publicat a la revisat del Gremi d’Herbolaris i Dietètica de Catalunya el passat mes de juliol! Espero que us agradi!!!!!

logo gremi

L’estiu ens ofereix moltes possibilitats per recuperar l’equilibri, més hores de sol, gaudir del mar i la muntanya, abundants fruites i verdures i més hores de descans son opcions fàcils per restablir la salut.

Si durant l’hivern has viscut situacions de desgast físic o emocional, has descuidat la teva alimentació, vius en grans ciutats i/o estàs exposat a contaminants ambientals, probablement el teu cos ha patit un estrès oxidatiu, produït per un desequilibri entre la producció d’oxigen per part de les cèl·lules i la capacitat de detoxificar ràpidament els reactius intermediaris o reparar els danys produït per aquest. En conseqüència, aquest estrès accelera l’envelliment cel·lular i en alguns casos pot ser un preàmbul de determinades malalties.

Aprofitem doncs la calidesa de l’estiu, els dies més llargs i les vacances per fer un parèntesi i posar ordre en el nostre cos i la nostre ment.

                                               Modificar i cuidar la dieta

L’estiu és el moment ideal per introduir nous hàbits més saludables i recuperar l’energia que hem perdut durant l’hivern. Començar per modificar i cuidar la dieta ens permetrà alliberar-nos dels tòxics i l’excés de greixos que hem acumulat durant l’hivern.

Una proposta fàcil i agradable són els sucs i els batuts detoxificants que combinats amb una alimentació sana resulten molt efectius per netejar, depurar i energitzar l’organisme. Els batuts verds son un còctel d’enzims, vitamines, minerals, fibres i antioxidants ideals per recuperar el bon estat cel.lular. (Taula 1).

El primer què hem de fer però és eliminar de la dieta els aliments processats rics en greixos, sucres i conservants . També hem de disminuir la ingesta de carn i begudes excitants com el te o el cafè. La base de la nostra alimentació han de ser les fruites i les verdures i hem d’optar per preparacions senzilles i fresques.

Estem parlant de fruites i verdures de temporada, preferiblement de proximitat o ecològiques, ja que són les que tenen més propietat nutricionals i organolèptiques, oli d’oliva, peix fresc, llegums i cereals de bona qualitat (millor integrals).

Per substituir el cafè o el te podem prendre infusions. Si volem reforçar la detoxificació i remineralització del cos podem optar per plantes com la berdana, la borratja, el card marià o l’ortiga, entre d’altres (Taula 2).

Equilibrar la ment en contacte amb la terra, l’aire, l’aigua i el foc

Durant l’hivern tendim a viure desconnectats del la mare Natura i fins i tot dels propis cicles naturals. Gaudir dels passejos a la muntanya, respirar l’aire pur, banyar-se en l’aigua de mar i sentir el sol a la pell ens permetrà recuperar el ritme natural i l’energia vital.

Caminar descalços o un bany de fang ens posa en contactar amb la Terra. La Terra simbolitza la saviesa interna, l’estabilitat, la força, el creixement, la regeneració i la prosperitat.

A més, caminar descalços sobre roques o a l’arena del mar permet estimular les zones reflexes del peu beneficiant a tot el cos. Per altre banda, els banys de fang permeten remineralitar, detoxificar i netejar la pell.

L’element Aire es vincula amb la respiració, les idees, la inspiració i la imaginació. Expandir la nostra respiració ens permet connectar profundament amb l’energia vital (el Chi o el Pranna).

Respirar és funció bàsica del ser humà de la que no som conscients la major part del temps, respirar lentament i profundament, utilitzant el diafragma i l’abdomen, ajudarà a revitalitzar totes les cèl·lules del nostre cos, a l’hora que relaxa el sistema nerviós i restaura la majoria de les funcions vitals.

La puresa de l’Aigua s’associa simbòlicament a les emocions, els sentiments i al subconscient. Una bona hidratació i nadar en espais oberts, com el mar o el riu, poden ser realment reconfortants i regeneradors. L’ aigua freda afavoreix la salut vascular i tonifica el sistema nerviós. A més a més, a través de la pell s’absorbeix la gran riquesa de minerals i oligoelements de l’aigua en la qual ens submergim.

El Foc representat per el Sol, la lava dels volcans, i les fogueres s’associa a la transformació, les passions, l’acció, la força i el renaixement. Una bany de sol, a part de relaxar-nos i reconfortar-nos, ajuda al cos a la producció de vitamina D que contribueix a l’absorció de calci, prevenient la fragilitat del ossos i la debilitat muscular.

El sol, l’aire pur, els aliments frescos, el mar, els arbres i el descans, ens ajuden a reconectar amb el nostre centre per poder reconèixer allò que sentim i volem. Harmonitzar el nostre entorn i harmonitzar la nostra vida ens dona equilibri, salut i benestar.

Taula 1. Receptes de sucs detoxificants i energitzants

Energia per despertar 3 pastanagues; 2 pomes i un trosset de gingebre
Suc verd detoxificant 1 cogombre; 4 brots d’ api; 2 pomes; 6 a 8 fulles d’espinacs; 1/2 llimona; un trosset de gingebre
Tipus gazpatxo per dinar 4 tomàquets de pera; 1 cogombre; 2 brots d’àpid; 1 pebrot vermell; 1 ceba vermella petita; una mica de julivert (fulles i tiges picades); 1 llima
Cítrics per berenar 6-8 fulles d’espinacs; 8 fulles de bledes; 1 cogombre; 6 clementines

Taula 2. Plantes per depurar i remineralitzar

Aritjol (Smilax medica L) Depurativa, diurètica i sudorífica
Bardana (Arctium lappa L) Depurativa, diurètica i hepàtica
Card Marià (Silybum marianum Gaertner) Hepatoprotectora, colagoga, digestiva, diurètica, venotònica i antioxidant
Ortiga (Urtica dioica L) Depurativa, diurètica, hepàtica, estomacal i remineralitzant.
Cua de cavall (Equisetum arvense L) Diurètica i remineralitzant.

Sandra Torrades. Llicenciada en Biologia, Diplomada en Herbodietètica i Flors de Bach.