Aquí us deixo el primer article que he publicat a la revista del Butlletí del Gremi d’Herbolaris i Diatètica de Catalunya. Gen/Feb 2015. nº 161
L’ANSIETAT ESTÀ DE MODA
En llevem a les 7 del matí, portem els nens a l’escola, sortim corrents a la feina, dinem amb un embut, sortim de la feina per anar al gimnàs, fer una activitat que ens agradi o anar a recollir els nens a l’escola, arribem a casa, deures, dutxes, sopars, finalment caiem rendits al sofà. I al cap de setmana tornem-hi, preparem bosses, sortim corrents de cap de setmana o l’omplim d’activitats d’oci inacabables, amics, dinars, sopars, cafès, cinema, teatre, el què podria ser “normal” es converteix en un turment si patim ansietat.
Vivim en una societat molt exigent i estressant, ens plantegem molt objectius, reptes i activitats, tant a llarg plaç, com al dia a dia, sembla que hem d’aprofitar tots els minuts, parar i no fer res és perdre el temps!
Aquesta pressió social i autoexigència el nostre cervell l’interioritza i l’acaba interpretant com si d’això depengués la nostra existència, en aquest moment parlem d’ansietat. El tipus de vida, els climes tòxics, l’excés d’informació i la velocitat en que vivim son el caldo de cultiu d’aquest trastorn que, si es tractés d’un virus, podríem parlar d’una epidèmia.
L’estres ens pot portar a l’ansietat
Els experts diuen que l’ansietat és una emoció bàsica, positiva, que augmenta la nostra activitat fisiològica per posar-nos en acció davant una amenaça vital. El problema apareix quan l’ansietat es manifesta sense una amenaça real.
Les persones ansioses es diuen internament; no puc, tinc por, em sento angoixat, no estic preparat, no podré, em posaré nerviós…tenen pensaments negatius i torturants que els fan sentir insegurs i incapaços davant situacions reals o imaginàries. Generalment són persones que tendeixen més a viure en el futur que en el present.
Aquests pensaments o idees torturants condicionen les seves emocions i en conseqüència el seu comportament. Quan senten amenaça (tot i que no sigui real) el seu sistema nerviós es posa en alerta i es desencadenen els símptomes físics de l’ ansietat.
Les personalitats ansioses acostumen a tenir un nivell d’exigència molt alt, i darrera una façana forta s’amaga una falta d’autoestima, por al fracàs, i una necessitat imperant de seguretat i control.
L’ansietat és un malestar emocional davant una situació futura real o no
Quan les demandes de l’entorn superen les nostres capacitats emocionals es comencen a manifestar els primer símptomes físics d’ansietat; sensació de tenir un nus a la gola, petites taquicàrdies, falta de concentració, sudoració, nàusees, i problemes estomacals, entre d’altres. A més llarg plaç, si l’ansietat persisteix, apareixen estats transitoris d’apatia, dificultats de concentració, problemes d’insomni i una inacabable llista de símptomes que de vegades es poden confondre amb altres trastorns.
L’ansietat comença amb la preocupació (pensaments que es disparen de forma automàtica), quan aquesta preocupació és exagerada es desencadenen els símptomes físics i conductuals, i quan aquest símptomes es desborden es produeixen les crisis de pànic i pèrdua de control.
El missatge que ens dona l’ansietat es que cal treballar la confiança amb nosaltres mateixos. M. Conangle
L’ansietat pot ser un “semàfor vermell” que ens avisa de que hem de canviar alguna cosa a la nostra vida, o simplement que cal ordenar-la i establir prioritats, perquè l’ansietat pertany a la ment, pertany a aquest personatge que nosaltres hem creat.
Cal posar-hi perspectiva, canviar la nostra posició vital davant els fets. Aprendre a relativitzar els problemes pot ser un bon exercici, però sobretot cal evitar viure en el passat o en el futur, el secret és centrar-se en el moment present.
Les teràpies naturals ens ofereix moltes eines per comprendre, conviure i fins i tot resoldre l’ansietat, com la Fitoteràpia (amb infusions de til.la, melissa, valeriana, hipèric o passiflora, entre d’altres), les Flors de Bach, l’Homeopatia, l’Oligoteràpia i l’Aromateràpia (en aquests casos s’aconsella consultar-ho amb un expert).
Les tècniques manuals que treballen el cos físic com la reflexologia podal, l’acupuntura i els massatges, també poden millorar l’ansietat. No menys importants son totes aquelles tècniques de relaxació que es poden practicar regularment i que tenen un efecte tonificant per a la ment i el cos com el Yoga o el Tai-chi, entre els més coneguts.
En nivells elevats d’ansietat la medicació, tant si és al·lopàtica com si és natural, pot ser el primer pas, però després cal anar més enllà i reconèixer quins son els mecanismes del pensament que ens porten a desenvolupar aquest trastorn.
És important detectar els primers símptomes i posar-hi remei, ja que l’ansietat pot portar a un estat en el que ens auto-protegim de la vida i en conseqüència no la gaudim. Connectar amb un mateix, i reconèixer i confiar en els nostres recursos, ens permetrà alliberar-nos de l’ansietat i poder gaudir plenament de cada dia, sense tenir por de les incerteses de la vida.
Sandra Torrades Oliva Biòloga i Terapeuta Floral