El procés Terapèutic

“La terapia Floral del Dr Bach no es un suceso es un proceso” A.J. Lopes

El procés de la Teràpia Floral

Quan vaig començar a investigar a fons les Flors de Bach, vaig submergir-me en la bibliografia del Dr. Bach, i de seguida vaig quedar atrapada per la seva base filosòfica.

El Dr. Bach en la seva obra presenta una visió transcendental de l’ésser humà. El seu treball es basa en l’estructura dual de l’home; l’ànima i la personalitat. L’ànima és aquella part més íntima, que de vegades no som capaços de reconèixer, però és el què realment som. La personalitat és el personatge que que representem en aquesta vida, que té un nom, un caràcter, una professió, etc. íntimament relacionat amb l’ego.

Segons el Dr. Bach (com en d’altres escoles místiques) venim a aquest món a aprendre una o dues lliçons. Aquestes lliçons* es divideixen en 12, i tenen a veure amb una grup de virtuts que venim a desenvolupar;

Defecte a superar Flor tipològica Virtuts a desenvolupar
Inquietud Agrimony Pau
Debilitat Centaury Força
Restricció Chicory Amor
Ignorància Cerato Saviesa
Indiferència Clematis Afabilitat
Dubte Gentian Comprensió
Impaciència Impatients Indulgència
Por Mimulus Compassió
Terror Rock Rose Valor
Indecisió Scleranthus Fermesa
Sobre-entusiasme Vervain Tolerància
Aflicció Water Violet Alegria

*Cada una d’aquestes lliçons està relacionada amb una personalitat natal i una Flor tipològica

La nostra ànima coneix molt bé el camí que hem de seguir per poder desenvolupar las virtuts que em vingut a aprendre i es comunica amb el nostre ego a a través de la intuïció, l’insistint i/o la consciència (depenent del significat que donem a cada terme). Quan aquesta comunicació és fluida el resultat és l’harmonia, la felicitat, la certesa. Ara bé, aquest equilibri es pot trencar fàcilment, tant per les influències externes, com per les “necessitats” del nostre ego.

La falta de comunicació entre l’ànima i l’ego ens porta a un conflicte intern i aquest conflicte, depenent del grau, ens pot portar a la malaltia. Per el Dr. Bach doncs, la malaltia no és una casualitat, és un “avís” de que alguna cosa en la nostra vida no va bé, una oportunitat per rectificar.

En el procés terapèutic ens podem adonar del què és el que em de corregir, en un moment o altre cal afrontar la incertesa (zona de incertesa en la figura), un estat que s’ha de transitar per poder integrar la virtut a treballar.

Amb la Teràpia Floral prenem consciència dels “defectes” que tenim, per poder-los gestionar correctament amb la finalitat de que aquests no governin la nostra vida i al mateix temps, permet posar-nos en contacte amb la virtut oposada (per exemple: por/valor) i guanyar en harmonia i conseqüentment en salut.

Figura. Flores de Bach. Recursos y estrategias terapéuticas. R Orozco. CH Rosety. El Grano de Mostaza. Barcelona 2013