CANVIA LA TEVA MENT. Canvia la teva Vida

Aquí us deixo algunes propostes -que surten de forma recurrent a la consulta-

1. Accepta la responsabilitat al 100% Trobar i dedicar-te al que t’apassiona et correspon a tu. No és responsabilitat del govern, de la teva parella o de les teves circumstàncies. Si la teva vida no és com vols que sigui, és a les teves mans fer el necessari per canviar-la.

2. Fes-te les preguntes correctes Posa atenció al teu diàleg intern i oblida’t de preguntes que no et serveixen per a res (per què la meva vida és un fàstic?). Comença a qüestionar-te poderosament: què he après ? què pot funcionar? en quina persona he de convertir-me per aconseguir els meus somnis?

3. L’èxit deixa pistes. Aprèn dels que han aconseguit el que vols aconseguir. Hi ha molta informació en llibres, gravacions i el mateix Internet, sobre persones que han aconseguit dedicar-se al que els apassiona, i han sabut convertir-lo en un negoci. No envegis a aquestes persones, admíralas pel que poden ensenyar-te.

4. Medita. Dedica almenys 15 minuts cada dia a qualsevol tipus de meditació. Els beneficis són molts i molt grans, però principalment t’ajudarà a tenir un estat mental òptim per assolir els teus objectius.

5. Apaga la televisió. Encara que em diguis que només veus Discovery Channel i programes positius o educatius, sens dubte pots utilitzar aquest temps per llegir, créixer, impulsar el teu negoci, o millor encara, fer el que t’apassiona.

6. Centra’t en el que tens, no en el que et falta. Donar-li la teva atenció a tot el que no tens, és pensar en escassetat i limitacions. Compte i agraeix el que has aconseguit i el que tens a les mans i tindràs una consciència d’abundància i creixement, que són bàsiques per a generar ingressos amb la teva passió.

Resum extret de 100 Tips para convertir Tu Passión en Tu Negocio. E-book. Marco Ayuso.

FER VISIBLE L’INVISIBLE

Sovint quan penso en el meu camí de vida em ve al cap la idea de FER DE PONT, i visualitzo un pont de pedra en forma de mitja lluna que ens transporta d’un lloc a un altre. Durant els últims anys m’he dedicat a indagar què volia dir exactament FER DE PONT i sembla que una de les premisses més consistents em porten a FER VISIBLE L’INVISIBLE: Les Flors de Bach i la Reflexologia Podal son dues eines que permeten visibilitat l’invisible.
Les Flors de Bach ens ajuden a posar consciència a les nostres emocions, a posar paraules al què sentim. Quan som conscients del què sentim podem entendre el què ens està passant, i si entenem el què ens està passant podem canviar i transformar la nostra realitat. M’apassiona veure quan algú s’empodera i transforma la seva vida en allò que realment vol, llavors la vida es torna màgica.
La Reflexologia Podal ens porta al cos, ens ajuda a prendre consciència d’aquelles emocions que poden quedar atrapades al nostre interior, ens bloquegen, i experimentem com a dolor, molèsties o patiment.
Vist així, fer visibles les emocions -el patiment, l’angoixa, la tristesa- és el primer pas cap a la transformació per una vida tranquil·la, harmoniosa i feliç.
L’estrès, l’angoixa, l’ansietat són trastorns d’emocions sufocades -Invisibles-, emocions que necessiten expressar-se, si no deixem que flueixin -o escoltem què ens diuen- el cos ho manifesta amb símptomes físics.
Fer visible l’invisible permet gaudir d’una vida més saludable i feliç.  

emociones en los pies

Sandra Torrades. Naturòpata. LLicenciada en Biologia

Letàrgia, Nostàlgia, Apatia, Resistència al canvi?

Flors de Bach per els que viuen al passat o al futur….per els que els costa viure el present i no són capaços de gaudir de tots els regals que ens fa la vida a cada moment !

signatura floral

CLEMATIS

Per a les persones que viuen més en el futur que en el present. Persones que esperen materialitzar els seus somnis en el futur, un futur que mai arriba. Persones somiadores, poc pràctiques i distretes. Indicat per a la falta de concentració, inconsciència i indiferència.
PT: Mort, letargia, sensació d’estar adormit.
MP: Clematis actua en les persones somiadores portant-les a la realitat per tocar de peus a terra, traient-les de l’estat d’ indiferència i falta d’interès per el present.

HONEYSACKLE
Per els que viuen absorbits per el passat, que potser va ser una època de gran felicitat, o que la tenen idealitzada. Records persistents d’amics o familiars perduts o ambicions que no s’han fet realitat. Ja no esperen més felicitat de la que han experimentat en el passat.
PC: Nostàlgia, persistència en viure al passat.
PT: Resistència al canvi.
MP: Honeysackle permet integrar el passat sense estancar-se ni dependre d’aquest. Restaura l’energia vital i ajuda a enforcar-se en el aquí i l’ara. Indicat per a nens que adopten de nou actituds passades o adults que segueixen revivint les seves èpoques daurades. Honeysackle permet que la vida torni a ser productiva i estimulant, afavorint un diàleg intern constructiu amb el propi passat.

WILD ROSE
Per aquelles persones que sense una raó aparent accepten la vida amb resignació, sense fer cap esforç per millorar-la i sentir-se més feliços. Persones que se senten interiorment buides, indiferents i avorrides.
PC: Apatia, indiferència i resignació.
PT: Resistència
MP: Wild Rose aporta fe i esperança amb la finalitat de recuperar l’alegria per viure. Permet veure que l’apatia i la resignació provenen d’un mateix, reconeixent aquells patrons mentals negatius que s’han de canviar de manera conscient.

OLIVE
Per aquelles persones que han patit molt, mentalment i/o físicament i que se senten esgotades, pràcticament sense energia vital. Indicat en llargues malalties, pèrdues afectives que causen molt dolor, excés de treball, etc.
PC: Esgotament extrem, debilitament de l’ànima, ment i cos.
PR: Cansament físic i mental. Esgotament.
MP: Olive es un reconstituent essencial. Dóna fortalesa i permet la recuperació ajudant a administrar millor la pròpia energia vital. Olive ajuda a recuperar la il·lusió i les ganes de viure plenament.

WHITE CHESTNUT
Per aquelles persones que no poden evitar els pensaments repetitius d’idees i raonaments no desitjats, degut normalment a una falta per l’interès present. Són idees que preocupen i persisteixen, i tot i que es descarten, retornen ràpidament.
PC: Repetició accelerada de pensaments repetitius. Diàleg intern torturant. Persones que pensen en el què han dit, en el què haurien d’haver dit i el què no.
PT: Calma. Repetició.
MP: White Chestnut aporta tranquil·litat i claredat en els pensaments. Proporciona capacitat per controlar el pensament i descartar els pensaments innecessaris.

MUSTARD
Per aquells períodes de profunda melancolia sense causa aparent. Pèrdua d’energia física i psíquica, a més d’una tristesa profunda que tal com ve se’n va.
PC: Tristesa profunda de causa desconeguda. Depressions cícliques.
PT: Depressió. Compressió
MP: Mustard aporta alegria i estabilitat. Una vegada recuperat l’equilibri la persona retroba la serenitat interior i adquireix la capacitat de transformar la tristesa en alegria.

CHESTNUT BUD
Per aquelles persones que repeteixen sempre els mateixos errors perquè no assimilen realment les pròpies experiències. Falta d’assimilació, aprenentatge i materialització. Útil en nens distrets i poc atents en les coses del seu entorn. Dificultats d’aprenentatge.
PC: No aprenen de les experiències. Falta d’observació i assimilació.
PT: Repetició, no assimilació.
MP: Chestnut Bud ajuda a fixar l’interès i l’atenció, permet processar i assimilar millor les experiències viscudes centrant-se en el ara i guanyant coneixement i saviesa.

Sandra Torrades

LLic. en Biologia. Terapeuta Floral. Naturopata. Telf. 606 676 154

Flors de Bach; Els Remeis per els que senten INCERTESA

Aquí us comparteixo el grup de Flors de Bach que treballen els diferents tipus d’incertesa. Et sents identificada en alguna?

CERATO
Per aquelles persones que no tenen suficient confiança en elles mateixes per prendre les seves pròpies decisions. Sempre demanen consell als altres.
PT: Dispersió
MP: Cerato permet reconèixer i apreciar la pròpia intuïció, permet aprendre a confiar en un mateix i prendre les pròpies decisions.

SCLERANTHUS
Per aquelles persones que són incapaces de decidir entre dues opcions. Pateixen incertesa, inestabilitat i/o indecisió. Indicat en aquelles malalties amb símptomes i signes oscil·lants, com els marejos i el vertigen.
PT: Inestabilitat i alternança.
MP: Scleranthus aporta equilibri intern, força de decisió i fermesa. Ajuda a adquirir flexibilitat i equilibri interior.

GENTIAN
Per aquelles persones que es desanimen fàcilment i generen realitats negatives, degut a la falta de fe i confiança en elles mateixes. Sempre veuen el vas mig buit. També per a depressions per causes conegudes.
PT:Fragilitat.
MP: Gentian permet desenvolupar la capacitat de transformar l’esperit negatiu en pensaments optimistes i realistes. Dóna coratge i un enfoc més positiu de la vida.

GORSE
Per aquelles persones que han perdut la fe en que ningú ni res els pot ajudar. Desesperança profunda. Abandonament i renúncia total. Indicat també per aquells pacients que pateixen desesperació degut a un tractament llarg.
PT: Claudicació
MP: Gorse permet recuperar l’esperança i els ànims per tornar a gaudir de la vida. Ajuda a recuperar l’alegria, l’optimisme i la fe. Dóna energia i vitalitat. És un activador dels sistemes de curació. Obre noves perspectives en aquelles situacions existencials complicades i aparentment difícils de canviar.

HORNBEAM
Per aquelles persones que senten que no tenen forces suficient, mentals o físiques, per dur a terme les activitats quotidianes de la seva vida. Avorriment degut a la rutina. Falta de creativitat. Debilitament per falta d’estímuls motivadors. El remei per el «síndrome del dilluns al matí». Falta de vitalitat.
PT: Laxitud i debilitament.
MP: Hornbeam aporta vitalitat i dinamisme fent que la vida i la feina siguin plaents i enriquidores, mantenint l’equilibri entre el cos físic i la ment. Aporta força de voluntat, coneixement i integració dels ritmes biològics (tensió/relaxació).

WILD OAT
Per a les persones que no saben decidir ni canalitzar els seus ideals. Quan es té dificultat per poder determinar en què ocupem la vida. Crisis vocacionals o laborals degut a que no som capaços de veure el propi potencial.
PC: nsatisfacció per no trobar la pròpia missió a la vida. Desorientació, incertesa, insatisfacció vocacional profunda.
PT: Dispersió
MP: Wild Oat permet definir objectius, ofereix claredat i capacitat de reconèixer la pròpia vocació. Concretitza i unifica l’acció.

Sandra Torrades

Naturopata. Llic en Biologia.

Comptar calories per perdre pes no és una bona idea!

COMPTAR CALORIES PER PERDRE PES NO ÉS UNA BONA IDEA!

tape-403586__480

Algunes estadístiques apunten a que el 50% de la població li agradaria perdre pes i estaria disposada a fer una dieta, però està comprovat que el 80% de la gent que comença una dieta l’acaba abandonant. A més, del 20% que fa dieta i aconsegueix perdre pes, recupera el pes perdut abans d’un any.

Les causes poden ser moltes; falta de motivació, falta de consciència sobre la salut, falta de recolzament emocional durant el procés o mala orientació. La dieta clàssica de reduir -simplement- calories no funciona! I és que menjar menys i fer més exercici, en la majoria dels casos, no resolen el problema de sobrepès i/o mala alimentació. A curt plaç pot semblar que funcioni, però a llarg plaç no!

Menjar també és una qüestió holística

vegetable-skewer-3317060__480

I perquè no funciona? Doncs perquè el nostre metabolisme és complex i respon, no només al què mengem, sinó al com mengem, al nostre estat emocional, a les nostres creences, als nostres patrons familiars (on hem après a menjar) i  un llarg etc. Menjar també és una qüestió holística, on hem de tenir en compte tant el cos físic, com l’energètic, l’emocional i el mental!

El metabolisme s’encarrega de convertir els aliments que ingerim en nutrients y calories, concretament en forma d’ ATP, que és l’energia que necessiten les nostres cèl·lules. Les dietes que compten calories relacionen la ingesta de calories amb el sobrepès, i es basa en que l’energia que consumim i que no gastem s’emmagatzema en forma de greix corporal. Per tant, conclou que -a més calories ingerides y menys consum calòric més probabilitat de patir sobrepès-. Però a la pràctica les coses no son tant simples; hi ha gent que menja el què vol  i no augmenta de pes i d’altres sembla que tot el què mengin els engreixa.

Comptar calories provoca quasi sempre efecte rebot

Les persones que han fet dietes hipocalòriques saben que d’entrada potser perden alguns quilos en una primera fase, però quan tornen a la seva rutina els recuperen de nou.  A més, si la dieta ha sigut molt restrictiva segurament l’efecte rebot ha sigut molt més gran. L’efecte rebot causa un desequilibri metabòlic i físic  i en la majoria dels casos un trastorn emocional, com ansietat o problemes d’autoestima.

L’efecte rebot es produeix perquè el cos té una gran capacitat d’adaptació a les calories que consumim, de manera que, si li donem poques calories el metabolisme basal s’alenteix i consumeix menys. Llavors es quan ens adonem que la dieta ja no funciona, tirem la tovallola, retornem als hàbits habituals i, com que tenim el metabolisme relentit, acaba acumulant més calories i recuperem el pes més ràpidament, causant una gran frustració.

A més, les dietes molt baixes en calories – tot i que incloguin aliments de qualitat- si es mantenen a llarg plaç, o es repeteixen de forma intermitent, poden provocar anèmies, problemes digestius, alteracions hormonals i immunològiques, degut a la falta de carbohidrats, vitamines i minerals.

 Comptar calorías resta energía y causa malestar

fruit-2305192__480

Aquest tipus de dietes hipocalòriques suposen una gran pèrdua d’energia vital perquè ens obliguen a menjar d’una forma anti-natural  complicada, seguint menús  i calendaris que no tenen res a veure amb nosaltres, amb el què el nostre cos necessita i ens desconnecten del nostre instint natural.  Per aquest motiu, quan volem perdre pes, cal analitzar les causes que ens han portat a guanyar aquests quilos de més, cal saber si gaudim de salut digestiva i/o hormonal, cal avaluar el nostre estat emocional i entendre perquè mengem el què mengem.

Menjar malament, de forma compulsiva o escollir sempre determinats aliments poc saludables no és simplement una falta de voluntat o gula -com molta gent pensa- és un problema més ampli i complex que té més a veure amb les emocions que no pas amb els aliments i l’exercici.

Canviar hàbits, creences i adquirir una nova manera d’alimentar-se per sentir-se lleuger i saludable requereix un acompanyament i recolzament molt respectuós,  i cal tenir una mirada integrativa ja que també poden influir problemes hormonals, digestius, nerviosos i emocionals, entre d’altres.

Diu la Naturòpata Elena Cibrian que escollir aliments sans no és un acte de control, voluntat o càstig, és un acte de respecte i amor a un mateix. Les dietes que ens obliguen a comptar calories són restrictives, controladores, van contra l’instint natural, i responen a una actitud infantil en la que no som capaços de decidir per nosaltres mateixos. Per tant, abans de llençar-te a una nova dieta, analitza si et porta a un estil més saludable, intel·ligent i sostenible.

Menjar de forma saludable ens permet millorar la qualitat de vida

Quan aprenem a menjar saludablement, guanyem en qualitat de vida, perquè a més de estar més prims, som capaços d’entendre millor al nostre cos, entendre les circumstàncies de cada moment, canviar hàbits, mantenir la motivació, descobrir què passa darrera la nostra forma de menjar i per descomptat, no tindrem efecte rebot.

I què és doncs una alimentació saludable? És gaudir d’aquells aliments que ens aporten el benestar físic i emocional. Aquells aliments que ens donen tota l’energia necessària per a viure i gaudir de la vida que nosaltres volem. Cal escollir principalment fruites i verdures de temporada, carbohidrats de qualitat (descartar els refinats) i no excedir-nos en les proteïnes d’origen animal. Per saber quins són els aliments més adequats per nosaltres, cal escoltar el cos, observar com ens senten el aliments que ingerim i descartar aquells que ens resten energia. És un procés que requereix paciència i escolta.

 

Sandra Torrades Oliva. Naturòpata. Llicenciada en Biologia. www.espaideterapiafloral.com

Visites concertades al 606 676 154.

Flors de Bach; Remeis per els que tenen PORS

El Dr. Bach va destribuir els 38 Remeis Florals en diferents grups! En aquest article comparteixo les Flors per treballar els diferents tipus de PORS.

flores-de-bach

ROCK ROSE
És el remei d’emergència, per alleugerir els casos de por extrema. Pors desmesurades a la mort. Terror. Angoixes y pors amb arrels a causes reals o de l’inconscient. Pors que generen estres. En nens és molt útil per a pors nocturnes i malsons.
Patró Transpersonal(1)(PT): Paralització de qualsevol tipus
Millores per el pacient(MP): Millora del sistema nerviós. Prendre Rock Rose dóna coratge, valor, pau i tranquil·litat.

MIMULUS
Per les pors conegudes; com por a la malaltia, al dolor, als accidents, a l’obscuritat, a la soledat. Per les pors de la vida quotidiana. Petites ansietats i fòbies concretes. Por a parlar en públic. Normalment son pors secretes, que no es comparteixen amb els altres.
PT: Timidesa i nerviosisme.
MP: Aporta valentia personal i millora el control de la pròpia sensibilitat. Prendre Mimulus permet superar determinades pors per poder fluir i confiar en la vida.

CHERRY PLUM
Per els que tenen por a perdre la raó, a fer coses que s’escapen del seu control i que no desitgen. Pensaments descontrolats que impulsen a accions no desitjades.
PT: Descontrol
MP: Aporta relaxació en situacions de molta tensió. Prendre Cherry Plum aporta calma, serenitat, espontaneïtat i control mental i físic. Té la capacitat de penetrar en les capes més profundes de l’inconscient, prenent consciència de la pròpia escènica i facilitant l’expressió de les emocions més profundes.

ASPEN
Per les pors imprecises, desconegudes o sobrenaturals, pors que no tenen una raó concreta. Per els que tenen pressentiments o premonicions que els inquieten. Protector astral.
PT: Tremolors
MP: Prendre Aspen permet apreciar d’una manera realista els dons de la sensibilitat i treure’n el millor benefici.

RED CHESTNUT
Per els que es preocupen exageradament per el seus familiars, amics i/o coneguts. Aquestes persones desconeixen que es tracta de les pròpies pors ocultes, inconscients i molt profundes que es projecten en els altres, normalment les persones més properes del seu entorn. No s’adonen que aquestes pors són responsabilitat seva.
PT: Adherencia, simbiosis.
MP: Prendre Red Chestnut aporta tranquil·litat, optimisme i pau. Confereix la capacitat de crear pensament positius de seguretat, salud i benestar i transmetre-ho als altres.

Si t’identifiques amb alguna d’aquestes Flors consulta’m sense cap compromís!

Sandra Torrades. Naturopata. Tractements Naturals. Telf. 606 676 154

Cansament, malestar, desànim, pèrdua d’energia? recupera el teu estat vital!

 

Per sentir-nos feliços i gaudir d’una vida plena és vital tenir l’energia necessària per viure la vida que volem.

L’energia que necessitem l’obtenim dels aliments, de l’aigua i de l’aire que respirem. De vegades però, tot i portar una alimentació equilibrada, consumir aliments frescos, aigües minerals i fer exercici moderat de forma regular, sentim cansament, fatiga o fins  i tot desànim general.

Però és que el nostre estat vital i energètic no només depèn de l’energia que obtenim, sinó també de la que consumim.

Per a què utilitzem l’energia? Doncs evidentment, el nostre cos físic necessita una quantitat determinada d’energia per el seu bon funcionament, però també la nostra ment i les emocions poden suposar un desgast extra d’energia que ens portin a aquest esgotament físic.

L’estrès crònic o agut és una de les causes principals de pèrdua d’energia, cansament, malestar i desànim. L’estrès però pot ser físic, mental o emocional.

La ment és molt poderosa i no distingeix entre si una amenaça externa és real o no, per tant, l’estrès no només es desencadena quan tenim una situació externa exigent, si no també quan la ment s’avança als esdeveniments, és a dir, una ment patidora, que es preocupa excessivament pot ser una gran font d’estrès i pèrdua d’energia.

L’estrès crònic (físic, mental o emocional) ens pot portar a la fatiga adrenal, o fatiga de les glàndules suprarenals.

Les glàndules suprarenals les troben a sobre els ronyons i formen part del sistema endocrí.  Tenen una important funció metabòlica, i treballen de forma coordinada amb l’hipotàlem i la glàndula pituïtària mantenint l’equilibri hormonal global, regula de forma directa o indirecta tots els òrgans i teixits.

L’adrenalina, el cortisol, la tirotropina (TSH), els glucocorticoides i les hormones sexuals, entre d’altres, depenen de les glàndules suprarenals, per tant, la immunitat, la sexualitat, la resistència i l’energia necessària, depenen del bon funcionament de les glàndules suprarenals.

Tenir pensament repetitius i obsessius, emocions exagerades i/o descontrolades, són un gran desgast energètic que es materialitza en el cos físic en forma d’estrès. Les glàndules suprarenals són les encarregades de gestionar correctament aquest estrès, però si no hi posem remei, l’estrès crònic ens portarà a la fatiga de les glàndules suprarenals que es manifestarà com un esgotament físic i energètic.

La fatiga adrenal es caracteritza per un gran cansament físic i mental que no es recupera descansant o dormint i que a més acostuma anar acompanyat d’altres símptomes físics com falta de desig sexual, necessitat de prendre dolç, falta de motivació per fer exercici, debilitat muscular, falta de claredat mental y sensació de malestar.

astenia

Què puc fer si tinc símptomes de fatiga adrenal?

Dieta; Portar una dieta equilibrada, rica en nutrients, greixos saludables, fibra i baixa en sucres. Eliminar el cafè i begudes estimulants, eliminar la bollaria industrial, aliments precuinats i sucres refinats.

Menjar varis cops al dia, és important mantenir els nivells de sucre en sang de forma regular per no fer treballar més del compte les glàndules suprarenals.

Aigua; es molt important estar ben hidratat, la disfunció adrenal porta a la deshidratació.

Suplementació: Adaptògens (molt recomanables la Rhodiola o la Ashwagandha); EPA y DHA, Magnesi i Regalèssia (en moderació); Vitamines del grup B; i Vitamina C.

Reduir l’estrès mental, físic o emocional és fonamental per a mantenir un bon estat energètic. L’exercici físic moderat, la meditació, el ioga, posar orde a la teva vida, o seguir un camí d’autoconeixement poden ajudar-te molt a mantenir un estat òptim de la teva energia per a poder-te desenvolupar a la vida de forma equilibrada i feliç.

Sandra Torrades. Naturòpata. Llic en Biologia. www.espaideterapiafloral.com

 

Les Flors de Bach no són Ciència

ELS TERAPEUTES FLORALS NO FEM CIÈNCIA, promovem la consciència que és, com sabem, una instància científicament indemostrable.
És més, la nostra actitud sanadora no s’ensenya a les universitats, perquè allà el que es fa és ciència i teoria, per cert, moltes interessantíssimes. La presència necessària per contagiar el despertar s’aprèn en el recorregut personal introspectiu. Nosaltres fem una feina artesanal.

FB_IMG_1484143518464
Pel que fa a l’art de la Teràpia Floral Integrativa s’aprèn en el context d’una experiència transformadora, vivencial i compromesa amb l’evolució de la consciència i el despertar personal. La nostra formació teòrica millora notablement la pràctica professional, però no la fa científica.
Els Terapeutes florals no fem ciència, el doctor Bach  ens va deixar escrit «Lliure de ciència i lliure de teoria» i  més tard va renunciar a la medicina i a la ciència.
Continuo donant voltes a l’acarnissament d’alguns col.lectius que ens consideren una «pseudociència», però qui diu que som una ciència? Llavors, tampoc som una pseudociència!
Adaptació d’una reflexió de Susana Veilati

Sandra Torrades Oliva
Naturòpata. Llicenciada en Biologia

Quan el Jo compren la veritat​

Algunes persones creuen que la seva felicitat va de  fora a dins. Molts altres s’han adonat que la felicitat és un < treball interior >. Han tingut la visió interna que la felicitat sorgeix de dins, de la nostra consciència, de dins a fora.

FB_IMG_1484134472012

Potser creus encara que són els altres els que et fan enfadar. D’altres han comprès que no hi ha ningú que et  faci enfadar, que nosaltres vam crear cada reacció / resposta, i que, per tant, som nosaltres els seus únics responsables en comprendre aquesta veritat i recuperar la capacitat de triar els propis sentiments associats a ella, han canviat la seva manera de relacionar-se amb els altres i de viure la vida.

La majoria de persones aprenen a creure que l’amor s’adquireix, i avancen a la recerca de l’amor en la vida. No obstant això, hi ha qui ha comprès que l’amor és el que som quan alliberem el nostre jo sense reserves, per tant, no hi ha necessitat de buscar l’amor enlloc, ja és aquí!

Quan el jo comprèn, provoca un canvi de percepció que, al seu torn, modifica els pensaments i accions. Llavors, cada un d’aquests episodis de comprensió té el poder de canviar el nostre estat de l’ésser, i en conseqüència té el poder de curar l’ànima, la qual cosa significa eliminar els molts tipus de malaltia que habitualment creem i sentim en la nostra consciència.

 

Extracte del Llibre:  El sistema inmunitario del alma.
Cómo liberar tu ser de todo tipo de enfermedades
Ed. GAVISUS
Mike George

Signatura Floral

El significat profund i simbòlic que trobem en les formes i els colors de les plantes

Des de els inicis de la història, els humans hem tingut la necessitat de conèixer i entendre el nostre entorn per a la pròpia supervivència. Els nostres avantpassats ja utilitzaven l’analogia per comparar les estructures minerals, vegetals i animals, amb el cos humà i així trobar aliments o medicines per a la curació. De manera intuïtiva utilitzaven el què més endavant es va definir com a <<signatura>>.

Els antics metges i alquimistes definien la signatura com un signe, senyal o firma que manifesta un determinat vegetal (o un altre ésser viu) i que ens serveix per conèixer les seves propietats internes que poden se utilitzades per a la curació. La lectura d’aquests signes es realitza únicament amb l’observació i l’ús del pensament analògic (1).

Però no és fins el segle XVI amb Paracelso quan trobem els primers escrits sobre signatura vegetal. Paracelso va ser probablement l’alquimista més reconegut a Europa i defensor de la idea del paral·lelisme entre el microcosmos i l’home i el macrocosmos i l’univers. Paracelso proposava que l’esperit de l’observador (home) s’havia d’unir a l’esperit de l’observat (planta) i així arribar al coneixement profund de la planta. Aquesta observació atenta i sensible, segons la teoria organicista, permet reconèixer  la força vital intrínseca que s’expressa en forma de patró energètic en animals, plantes, minerals i astres.

De fet, un dels grans misteris de l’obra del Dr. Bach és saber com va reconèixer els diferents patrons energètics sanadors de les plantes i flors que conformen el sistema. Alguns autors com Nora Weeks deixen entreveure que ho va fer a través de l’observació sensible de les diferents espècies. Tot i així, gràcies els estudis de Julian Bernard sobre l’observació empírica i profunda de la signatura floral del sistema Bach podem dir, sense dubte, que la forma, els colors i el desenvolupament de cada una de les plantes es correspon a uns patrons sanadors concrets a partir dels quals es creen les essències.

bachflowers

La signatura vegetal moderna

Actualment, gràcies als avenços científics, tenim un coneixement molt més empíric del nostre entorn; amb la química, la biologia i fisiologia tant del regne vegetal i mineral com del cos humà, s’ha pogut comprovar que algunes de les propietats curatives atribuïdes antigament a determinades plantes o aliments no eren del tot correctes.

Això però, no fa menys vàlida la signatura, i la proposta del biòleg Jordi Cañellas, és demostrar que l’estudi de la signatura en les Flors de Bach pot ser vigent, sempre i quan es coneguin les claus per comprendre el llenguatge simbòlic del regne vegetal i traduir-lo al llenguatge humà (2).

Cañellas ha partit de 3 premisses respecte a les Flors de Bach per a fer l’estudi de la seva signatura; 1) Es coneixen àmpliament les propietats terapèutiques de les Flors de Bach; 2)Es coneixen àmpliament, les formes, colors i estructures, així com moltes de les característiques de las plantes a partir de les quals es preparen les Flors de Bach; 3) Les formes colors i estructures que manifesta la naturalesa no són a l’atzar sinó uns patrons geomètrics i energètics subjacents que les condicionen, de manera que podem associar la forma, el color i la geometria amb les seves propietat terapèutiques (3).

La signatura ens diu que les formes i els colors de les arrels, les tiges, les fulles, les flors, els fruits i les llavors  ens donen una informació que va molt més enllà de la simple estructura i fisiologia. Ens parlen del inconscient, del conscient, del com ens relacionem, del com vivim, de les emocions i de la ment. No ens ha de semblar una analogia estranya, doncs tots sabem que el nostre cos és també un reflex de la suma de totes les nostres dimensions; física, mental, emocional i espiritual.

El codi primari en l’analogia vegetal-humà (4)

Les arrels tenen quatre funcions bàsiques: la fixació per al sosteniment de la planta, l’absorció de l’aliment (l’aigua i els minerals), la connexió amb altres plantes, i l’acumulació de substàncies de reserva. Analògicament les arrels, com que generalment estan ocultes a la terra,  representen l’inconscient i el passat, la connexió amb la Terra i la seva energia.

Les funcions principals de la Tija són el sosteniment, la conducció, la reserva i la protecció. Analògicament simbolitza el <<com som>>, els aspectes principals de la nostra personalitat. La part més externa de la tija representa les nostres <<proteccions>>, la Inter-mitja és el caràcter i la part més interna el temperament.

La Tija simbolitza l’element Aigua, que s’associa a les emocions, la fluïdesa i el moviment. És el pas cap a la llum, cap a la consciència, així com les arrels ho fan cap a l’obscuritat, l’inconscient.

Les funcions principals de les Fulles són la captació i l’absorció de llum, la refrigeració, la fotosíntesis i l’acumulació d’aigua i matèria orgànica. Analògicament representen el <<com ens manifestem>>, és a dir, la relació amb el nostre entorn. El què percebem de l’exterior i el què expressem, el donar i el rebre. Es relacionen amb l’element Aire, que simbolitza el pensament, l’abstracció i la creativitat. El color verd de les fulles ens parla dels cicles vitals, l’equilibri, la regulació i la curació. Són la major superfície de contacte amb l’exterior i simbolitzen la comunicació, l’expressió i la transmutació.

Les funcions principals de les Flors són la reproducció i la creativitat  ja que són una explosió de colors, formes i olors. Analògicament simbolitzen les nostres idees, projectes,  és a dir, la capacitat de donar fruits. Són l’energia potencial del vegetal i representen l’element Foc.

Les Flors son la part de la planta escollida per a la creació de les essències florals perquè representen l’equilibri i l’harmonia de l’ésser, i són aquests patrons energètics els que en ajuden a recuperar l’equilibri emocional als humans i als animals.

Les funcions principals dels Fruits són la germinació i la dispersió. Simbolitzen el què materialitzem, el què fem, el què concretem. Representen el cinquè element; la Vida, que inclou potencialment els altres quatre.

Finalment, els colors també son importants ja que cada color vibra en una freqüència diferent i per ressonància pot modificar els nostres patrons de vibració alterats. Les estructures, dimensions i formes també són important a l’hora de descriure les analogies humà-planta de cada essència floral amb els patrons i caràcters àmpliament descrits en el sistema floral del Dr. Bach.

Una vegada reconegut el codi primari podríem entendre i aprofundir en cada una de la signatura de les Flors de Bach, però això ho deixem per un altre article. Per ara en quedem amb la idea de que conèixer la signatura de cada una de les Flors de Dr. Bach ens permet acostar-nos a la planta i entendre de forma profunda al poder senador de les essències.

Sandra Torrades

Naturopata. Llicenciada en Biologia.

www.espaideterapiafloral.com

Article publicat a la Revista del Gremi d’Herbolaris de Catalunya. Febrer 2017

logo gremi

Referències bibliogràfiques:

  • (1-2-3-4) Cuaderno Botánico de Flores de Bach. Jordi Cañellas. RBA Libros SA. 2008
  • La doctrina de la signatura en la obra del Dr. Bach. Ricardo Mateos. http://www.flowersociety.org/

Més informació a : http://www.tiendaeljardidelesessencies.com/